Имунитет код деце

FriendlyBacteria

Имунитет је отпорност организма према узрочницима инфекција (нпр. вирусима и бактеријама). Код малог детета (до три године старости) отпорност према вирусима је слаба, због чега деца често обољевају, па родитељи имају утисак да њихово дете поласком у колектив постаје непрекидно болесно.

Међутим, са сваким прележаним вирусом дете стиче имунитет на исти. Треба само стрпљиво сачекати неколико месеци да се тај процес заврши. Код неке деце вирусне инфекције могу бити искомпликоване бактеријском суперинфекцијом.

Познато је да су у колективима око 80% деце клицоноше (што значи здрави носиоци бактерије Streptococus pneumoniae). Пошто су инфекције изазване овом бактеријом тешке, понављајуће и у најтежим случајевима инвазивне, у свету се, па и у земљама у окружењу деци даје вакцина за заштиту од исте (Prevenar 13, Synflorix, Pneumo 23).

Према препорукама произвођача, најбољи резултати се постижу када се вакцина да крајем другог месеца у размаку од шест недеља у три дозе, и четврта током друге године (између 16 и 18 месеци). Уколико вакцинација започне после шестог месеца, дају се три дозе: две у првој и једна у другој години. Ако вакцинација почне после навршене прве године, дају се две дозе.

Вакцина Pneumo 23 има заштитни ефекат после друге године у једној дози. Заштита која се постиже пнеумококном вакцином односи се пре свега на инвазивне болести (meningitis, pneumonia), али и оне чешће, као што су: Otitis media, Bronchitis.